ЦРНИЛА РЕМИКС - Организацијата доаѓа на Д Фестивал!

ЦРНИЛА РЕМИКС - Организацијата доаѓа на Д Фестивал!

Откако со месеци ја полни сцената во Кино Фросина и со секоја наредна изведба ја редефинира современата театарска сцена во Македонија, хип хоп претставата „Црнила Ремикс“ доаѓа и на Д Фестивал!

Соработката меѓу „Зад Аголот“, режисерот Јордан Симонов и младата актерска трупа, претставува поинакво видување на класичната драма напишана од Коле Чашуле, еден од најзначајните македонски театарски писатели, публицисти и револуционери кои учествувале во Втората светска војна, политичар и дипломат.

Неговата оригинална драма, „Црнила“ се фокусира на атентатот на Ѓорче Петров – историчар, професор и еден од најважните македонски идејни дејци – извршен од неговите сограѓани. Чашуле е првиот автор кој храбро зборува за предавството на Македонците врз нивните сонародници и воочи дека нивните идеали се погрешни.

Смртта на Ѓорче Петров додека тој служел на неговата држава се случи поради лични и коруптивни интереси, и стана симбол на темнината во македонската историја.

„Црнила Ремикс“ е модерен поглед на овој настан, сместен во контекстот на урбан хип хоп албум. Целиот перформанс се базира на невообичаен пристап со многу специфично глумење (рапување), во кој оригиналниот текст е опеан на траки од „Зад Аголот“ (еден од најпопуларните хип хоп бендови во Македонија). Овој перформанс е сублиминален – меѓу класична театарска драма и хип хоп супкултурата. Ова е првиот и засега единствне хип хоп перформанс во регионот.

Низ помалку од 50 минути музички материјал, минималистичка, но ефективна сценографија и тензични хип хоп ритмови кои нема да ве остават рамнодушни, актерите, „Зад Аголот“ и целата екипа на режисерот Јордан Симеонов ќе ве однесат низ историска лекција, раскажана со лиричен оган, жестока изведба и непрестани морници.